Mühendislik işlemlerinin başlangıcı bilgisayar ortamında oluşturulan hesaplama, tasarım, analiz, modelleme ve simülasyonlarla başlamaktadır. Günümüzde bilgisayar programları mühendislikte büyük kolaylıklar sağlıyor ve kariyer açısından da önemli bir yere sahip.
Yazımızda mühendisin bilmesi gereken önemli programları derledik. ( Mühendislik bir çok alt daldan oluşan bir bilim dalıdır. Bahsedilen programlar çoğu mühendislik dallarında yaygın olarak kullanılan genel programlardır.)
Office Programları
1989 yılında Microsoft tarafından tanıtılan işletim sistemlerinde birbirleriyle ilişkili masaüstü uygulamaları, sunucular ve hizmet sunan bir ticari ofis yazılım paketidir.
Özellikle Word, Excel ve PowerPoint ile öne çıkan yazılım paketi OneNote, Outlook, Groove, Publisher, Infopath, Access gibi uygulamalar içerir. Son sürümü Office 2013 olan yazılım paketi, 2016 yılında Windows 10 ile birlikte Office 2016 yayınlayacaktır.
Çoğu kişi tarafından program bilindiği sanılıp iş başvurularında programı kullandıklarını söylenmektedir. Ancak uygulamaları (özellikle Word, Excel, PowerPoint) kullanmak için daha detaylı bir bilgi gerekmektedir. Öğrenmek için bolca Türkçe kaynağa sahiptir.
Cad, Cam, Cae, Plm, Cadd, Bim Yazılımları
Birçok mühendis dalına özel programları mevcut olup, her mühendisin kendi dalına uygun programı öğrenmesi gerekmektedir. Özellikle Makine, Elektrik-Elektronik, Kimya, İnşaat Mühendislikleri ve bu mühendisliklerin alt dalları için oldukça önemlidir.
CAD: (Computer Aided Design) Bilgisayar Destekli Tasarım
CAM: (Computer Aided Manufacturing) Bilgisayar Destekli İmalat
CAE: (Computer Aided Engineering) Bilgisayar destekli mühendislik
PLM: (Product Lifecycle Management) Süreç Yönetimi
CADD: (Computer Aided Design Drafting) Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat
BIM:(Building İnformation Modelling) Yapı Bilgisi Modellemesi
Matlab
MATLAB, genellikle pozitif bilim ve mühendislik hesaplamaları için kullanılan bir bilgisayar programıdır. Amerika Birleşik Devletleri merkezli MathWorks firması tarafından geliştirilen MATLAB, aynı zamanda bir programlama dilidir. İngilizce “Matrix Laboratory” kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşmuş olan MATLAB, isminden de anlaşılacağı gibi matris tabanlı bir çalışma sistemine sahiptir.
Lineer cebir, istatistik, optimizasyon, nümerik analiz, optimizasyon, fourier analizi gibi pek çok matematiksel hesaplamanın etkili ve hızlı şekilde yapılmasına olanak sağlayan MATLAB programı aynı zamanda 2D ve 3D grafik çizimi için de kullanılır.
Autocad
Autocad mimari ve endüstriyel alanda kullanılan en yaygın ve dünyanın en ünlü tasarım programıdır.Autocad bir mimari proje çiziminde ya da endüstriyel bir tasarımda mesela bir lamba tasarlayacağız bunu fabrikada üretime göndereceğiz bunun tasarımının yapıldığı programdır.
Ya da bir inşaat projemiz var kaç katlı olacak, kaç metrekare olacak, arazi üzerine nasıl yapı yükselecek, iç kısımlar nasıl olacak bu gibi kısımları çizmemize yarayan bir programdır. Autocadin dünyadaki kullanımı diğer programlara çok fazladır. Sebeplerine gelince öğrenim kolaylığı yaygınlığı ve her türlü pc ortamında rahatlıkla çalışıyor olması AutoCAD’i çok güçlü ve yaygın bir program yapmıştır.
Solidworks
Dassault Systèmes SOLIDWORKS Corp. veri oluşturmanızı, analiz etmenizi, yayınlamanızı ve yönetmenizi sağlayan eksiksiz 3B yazılım araçları sunar. SOLIDWORKS ürünlerini öğrenmek ve kullanmak kolaydır.
Bu ürünler birlikte çalışarak ürünleri daha iyi, daha hızlı ve daha düşük maliyetlerle üretmenize yardımcı olur. SOLIDWORKS’ün dikkat gösterdiği kullanım kolaylığı, daha çok mühendisin, tasarımcının ve diğer teknoloji uzmanlarının 3B’nin avantajlarından daha çok faydalanmasını sağlar.
Catia
Yine Dassault System’e ait olan program Solidworks’e oranla daha gelişmiş ve özellikle Makine ve Otomotiv Mühendisleri için en gelişmiş Cad/Cam/Cae programlarından biridir. Solidworks ‘ün yaptıklarını fazlasıyla yapıp en önemli özelliği daha güvenilir sonuçlar verir. Piyasada oldukça pahalı olup Otomotiv, Havacılık ve Savunma Sanayinde kullanılır.
Öğrenimi diğer cad programlarına göre daha zor olup profesyonel bir programdır. Türkçe kaynağı diğerlerine oranla daha azdır. Bilinmesi halinde oldukça fazla avantaj sağlamaktadır.
Siemens Nx
Siemens Plm yazılım şirkiitne ait olup daha çok NX Unigraphics olarak bilinir. Tasarım, imalat, analizin yanı sıra süreç yönetimine de içinde barındıran ve kalıp tasarımını yaptıktan sonra cnc tezgahlarında imalatına imkan sağlayan Cad/Cam/Cae/Plm programıdır. Otomotiv, havacılık ve kalıpçılıkta daha çok kullanılan Catia gibi profesyonel bir programdır. Türkçe kaynak olarak kısıtlıdır.
ProEngineer
Mekanik anlamda öne çıkan Catia ve Siemens Nx gibi üst düzey bir programdır. Analiz, katı modelleme ve simülasyonu başarıyla yapar. Oldukça pahalı bir programdır.
Ansys
Analiz programlarının en güçlüsü olup, simülasyon yapabilme yeteneği ile sanal ortamda güvenilir sonuçlar veren testler yapabilen gelişmiş bir programdır. Özellikle yaptığı simülasyon testleriyle şirketlere fazla masraf çıkartmadan ürün üzerinde hasar tespitleri yapabilmektedir. Mukavemet, titreşim, akışkanlar mekaniği ve ısı transferi gibi modüllere ayrılarak daha net sonuçlar verebilmektedir.
Not: İçerik bilgileri çeşitli portallardan derlenmiş olup yasal hakları onlara aittir.